Logga in

För att logga in, anslut till servern och skriv /login i chatten.

Alternativt, använd en inloggningskod nedan.
Läs mer om inloggningskoder»

För att logga in behöver du godkänna användandet av kakor.
Läs om hur kakor används »

Chatta på IRC

På Kottcraft finns det en inbyggd IRC-server som gör att man kan vara inloggad i chatten utan att nödvändigtvis vara ansluten till servern via Minecraft. Jämfört med mycket annat på Kottcraft är IRC ganska avancerat och det är bra om man har en viss datorvana innan man provar det. Moderatorerna har endast begränsade möjligheter att hjälpa till.

Vad är IRC?

Internet Relay Chat (IRC) är ett av de tidiga chattsystemen på internet. Det skapades i Finland i slutet av 1980-talet och har sedan dess haft hundratusentals användare. Eftersom utvecklingen inte har gått så mycket framåt under de senaste 20 åren kan det upplevas som komplicerat att komma igång med det, men det är inte oöverkomligt. På IRC chattar man oftast i chattrum, så kallade kanaler. Varje kanal har ett eget namn, som oftast börjar med en brädgård (#, "hashtag"). Kanalerna ligger på olika IRC-nätverk, och det är ett IRC-nätverk man måste ansluta sig till för att kunna chatta.

Hur fungerar IRC på Kottcraft?

De flesta andra IRC-nätverk är öppna, vilket innebär att vem som helst kan ansluta sig. Valet av nick, vilket är ens namn på IRC-nätverket, är också ganska fritt. På Kottcraft är det inte riktigt så, utan här kräver vi att man använder sitt Minecraft-namn när man ansluter sig. För att man inte ska kunna använda någon annans Minecraft-namn har alla spelare på Kottcraft ett hemligt lösenord, som också behöver anges vid inloggning. Lösenordet hittar man genom att klicka på Min profil i menyn här på hemsidan och sedan Kontouppgifter i sidomenyn.

Hur ansluter man?

För att ansluta till ett IRC-nätverk behöver man en IRC-klient. Det finns olika IRC-klienter, där bland annat Quassel och KvIRC är fungerar på Windows-datorer och AndroIRC fungerar på Android-telefoner och -surfplattor. Vilken IRC-klient man använder sig av spelar oftast ingen roll; det kan jämföras med att webben fungerar ungefär lika bra oavsett om man använder Edge, Chrome, Firefox eller Opera.

När en IRC-klient är installerad behöver man typiskt sett ansluta till nätverket. De uppgifter som man behöver för att ansluta sig till Kottcrafts IRC-nätverk finns under Min profil i menyn här på hemsidan och sedan Kontouppgifter i sidomenyn. Väl ansluten kan man exempelvis gå med i den globala chattkanalen #kottcraft.

Hjälp med IRC

Att chatta på Kottcrafts IRC-nätverk tillhör de mer avancerade aspekterna av servern. Tyvärr har vi därför inte möjlighet att hjälpa till med eventuella problem i supporten, utan vid frågor kring IRC är forumet en bra plats att gå till.

För vidare information kring IRC rekommenderas den engelska A Short IRC Primer.